Παρουσιάσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Θα σε λιώσω!» - Αθήνα, 2013

Παρουσίαση του βιβλίου «Θα σε λιώσω!».

Αθήνα,

27 Μαΐου 2013 Polis Art Café

 

Καλησπέρα σας,

Πρώτ’ απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Αγγελάκη. Το Μάνο και τον Κωνσταντίνο Αγγελάκη.

Τις συνεργάτιδες τους Όλγα Κελεσίδου για το δημιουργικό και την ψηφιακή επιμέλεια και την Ελένη Δημητριάδη για το σχεδιασμό του εξώφυλλου, καθώς και όλους τους εργαζόμενους των εκδόσεων Αγγελάκη.

Τον Βασίλη Χατζηιακώβου που μας πρόσφερε το χώρο του.

Θερμά ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο Γιώργο Κασιμάτη, τη φίλη Κάλλια Χυτήρογλου, τον φίλο και συνεργάτη Γιάννη Καλλιά. Την αγαπημένη μου φίλη και συνεργάτιδα Ελένη Τζαγκαράκη και τον αγαπητό Νίκο Χιδίρογλου.

Τον αγαπημένο μου φίλο, συνθέτη Πέτρο Σατραζάνη, που ήλθε από τη Θεσσαλονίκη για την αποψινή βραδυά. Τους μουσικούς Αντώνη Τσίτση και Αλέξανδρο Σκουρόγλου.

Τέλος, να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

***

Γράφω γιατί ονειρεύομαι τις λέξεις.

Αυτά που γράφω είναι οι άλλοι που συναντώ κάθε μέρα. Οι γνωστοί κι οι άγνωστοι.

Είναι κι εκείνοι που δεν έχω συναντήσει ακόμα κι ίσως δε θα συναντήσω ποτέ.

Ο άνθρωπος πάντα το ζητούμενο στην τέχνη. Κι από τον άνθρωπο πηγάζουν οι τέχνες, σ’ εκείνον καταλήγουν.

Γράφω γιατί ονειρεύομαι τη μέρα που οι άνθρωποι θα ξαναμάθουμε να νοιώθουμε ο ένας τον άλλον, θ’ ανακαλύψουμε εκ νέου τα κοινά σημεία αναφοράς, θα γκρεμίσουμε τα επίπλαστα τείχη που ύψωσε ανάμεσά μας η αμείλικτη λογική του δυϊσμού και θα σταλάξουμε αγάπη στο στόμα της ζωής και της ιστορίας.

Ο συγγραφέας και ο Άλλος λοιπόν. Και γύρω τους οι λέξεις.

Μέσα στις λέξεις οι έννοιες και τα συναισθήματα . Η ύπαρξη και η ταυτότητά μας. Οι ιδέες και τα οράματα. Η επικοινωνία. Η μνήμη.

Η αλληλουχία των λέξεων, των εννοιών και των σκέψεων που γίνονται πράξεις. Από τις λέξεις οι πράξεις λοιπόν. Τα παρόν και το μέλλον που διαγράφεται ελπιδοφόρο όταν ο άνθρωπος γνωρίζει τη μνήμη των λέξεων.

Το παρόν στις φανερές λέξεις που επικρατούν. Η βία, η δειλία, το ψέμμα, η αναίδεια, η ασχημία.

Το μέλλον στις κρυμμένες λέξεις που περιμένουν εκείνους που θα τις ανασύρουν και θα τις ξαναβαφτίσουν.

Η Αγάπη, η γενναιότητα, η ευγένεια, η αλήθεια, η αλληλεγγύη, η αρμονία, η Ελλάδα.

Κάθε λέξη κι ένας ολόκληρος κόσμος.

Λέξεις-έννοιες αντίθετες.
Κόσμοι που συγκρούονται κι από τη σύγκρουσή τους γεννιέται κάτι καινούριο. Το χρέος του συγγραφέα να διαφυλάξει τη μνήμη των λέξεων.

Κάθε φορά που ξεκινάω να γράψω υπάρχει πάντα μία λέξη που με καλεί και με παίρνει από το χέρι. Δεν ξέρω ποτέ ποιες άλλες θα ακολουθήσουν. Η μία λέξη, η αρχική με οδηγεί και γράφοντας μού φανερώνει τον κόσμο των λέξεων. Κι εκείνες με τη σειρά τους μού φανερώνουν τον κόσμο των ανθρώπων.

Κανονικά θα ‘πρεπε να σας μιλήσω για το βιβλίο μου. Αυτό όμως είναι το πιο δύσκολο για μένα. Εξ’ άλλου οι προηγούμενοι ομιλητές μίλησαν τόσο ωραία που δεν χρειάζεται ούτε μια λέξη παραπάνω….είδατε; πάλι οι λέξεις….

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο ένα μαγιάτικο πρωινό, πριν τέσσερα χρόνια και σας το παρουσιάζω ένα μαγιάτικο βράδυ τέσσερα χρόνια μετά. Αν αυτά που έγραψα αγγίξουν την ψυχή σας τότε έχουν αξία. Αν πάλι όχι, θα σβήσουν και θα χαθούν μέσα στο χρόνο.

Δε θέλω να πω κάτι άλλο για το βιβλίο μου. Σας το παραδίδω κι αποφασίστε εσείς για την τύχη του.

Πιστεύω ότι όταν ένα έργο τέχνης δημοσιοποιηθεί, παύει να ανήκει στο δημιουργό του. Ανήκει στην κοινωνία. Επομένως δική της η απόφαση για το μέλλον του.

Αλλά σταματώ εδώ για ν’ ακολουθήσει η μελοποιημένη ποίηση.

Οι λέξεις πάλι, που φόρεσαν τη μουσική και μας περιμένουν.

© 2014 Αναστασία Βούλγαρη.

κατασκευη ιστοσελιδας - XTD