Παρουσιάσεις

«Το δάγκωμα του θρόνου» Η ιστορία αγάπης του πρίγκιπα Αλέξανδρου με την «καλλονή των Αθηνών» Ασπασία Μάνου

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολέτσοhttps://gokitoki.wordpress.com στις 27 Φεβρουαρίου 2019 

Το «δάγκωμα του θρόνου» εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  Το θέμα όμως που πραγματεύεται, ο έρωτας και ο αγώνας για να νικήσει η αγάπη είναι διαχρονικό και η αναφορά του στο σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία. Έρωτας ή εξουσία; Μια ιστορία αγάπης που λίγοι γνωρίζουμε, «ξετρύπωσαν» μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξιος Κοτσώρης και η συγγραφέας Αναστασία Βούλγαρη και μας την παρουσιάζουν μέσα από ένα εξαιρετικό, θεατρικό κείμενο. Πριν προλάβει να γίνει παράσταση, προλάβαμε και συνομιλήσαμε μαζί τους, εξερευνώντας ένα έργο τέχνης, τη στιγμή που γεννιέται. 

-Mιλήστε μας για την υπόθεση του έργου. Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται αυτή η ιστορία στο θέατρο;

Αλέξιος Κοτσώρης: «Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος ερωτεύεται την «καλλονή των Αθηνών» Ασπασία Μάνου. Καθώς το ειδύλλιό τους εξελίσσεται ο Αλέξανδρος– αναπάντεχα και παρά τη θέλησή του, μια και έχει αποφασίσει να ζήσει σαν απλός άνθρωπος μαζί με την αγαπημένη του– στέφεται βασιλιάς της Ελλάδας. Η ερωτική ιστορία εξελίσσεται δραματικά μέσα σ’ ένα ιστορικό περιβάλλον ιδιαίτερα ταραγμένο.

Αναστασία: Ναι, είναι η πρώτη φορά που αυτή η ιστορία μεταφέρεται στο θέατρο.

-Πότε ακούσατε γι αυτή την ιστορία πρώτη φορά και από πού;
Αλέξιος: Πρωτοδιάβασα γι’ αυτή την ερωτική ιστορία πριν μερικά χρόνια και εντυπωσιάστηκα. Εντυπώθηκε στο μυαλό μου και ήθελα πολύ να μεταφερθεί στο θέατρο.

Αναστασία: Μια μέρα που πίναμε καφέ με τον Αλέξιο, μου μίλησε για την ιδέα του να μεταφερθεί στο θέατρο η ιστορία του Αλέξανδρου και της Ασπασίας και μου πρότεινε να γράψω το έργο. Προς στιγμήν παραξενεύτηκα κι αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα εγώ, η δεδηλωμένη αντιβασιλική, να γράψω ένα έργο για μέλη βασιλικής οικογένειας; Όταν το σκέφτηκα καλά, το βρήκα μεγάλη πρόκληση. Άρχισα, λοιπόν, να μπαίνω στο κέντρο της ιδέας και τότε μάς είδα μαζί. Έτσι, αντιπρότεινα στον Αλέξιο να το γράψουμε μαζί.

– Βλέπουμε μια πλούσια βιβλιογραφία, ήταν εύκολο να αποδώσετε τη ιστορία αυτή στο θεατρικό κείμενο;

Αναστασία: Καθόλου εύκολο δεν ήταν! Ήταν υποχρέωσή μας να μελετήσουμε όσες περισσότερες ιστορικές πηγές ήταν δυνατόν, προκειμένου να ακουστούν όλες οι φωνές της εποχής, μια και μιλάμε για μια περίοδο εθνικού διχασμού.

Αλέξιος: Έπρεπε να πετύχουμε κάτι δύσκολο: Το κείμενο να μην ταυτίζεται ιδεολογικά με τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά τα γεγονότα «γυμνά» να πλαισιώσουν και να αιτιολογήσουν την εξέλιξη της ερωτικής ιστορίας. Βέβαια, όλα αυτά και με κάποια στοιχεία μυθοπλασίας όσον αφορά τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις.

-Τι σας έκανε να ανατρέξετε στη συγκεκριμένη εποχή και στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο;

Αλέξιος: Η ίδια η ερωτική ιστορία, που η ιστορική στιγμή την καταδίκασε.

Αναστασία: Η μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν να κατορθώσω μπω στην ψυχή και στη σκέψη υπαρκτών προσώπων που είχαν πεποιθήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου. Έπρεπε, λοιπόν, να μην αφήνω τις πεποιθήσεις μου να με επηρεάζουν, αλλά να μπαίνω στη θέση του άλλου, ακόμα κι όταν αυτός «ο άλλος» ήταν εκπρόσωπος της μοναρχίας.

-Υπάρχει κάποια σύνδεση με τη σημερινή συγκυρία;
Αλέξιος: Υπάρχει σύνδεση. Αλλάζει το μέγεθος και η πηγή της αιτίας.

Αναστασία: Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι η δυναμική του λαού. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό σημείο του σήμερα με το χθες…

-Τι ονειρεύεστε να δώσετε στο κοινό μέσα από αυτή την ιστορική αναφορά στην αγάπη;
Αλέξιος: Το μήνυμα ότι η αγάπη διαχρονικά πρωταγωνιστεί και μάχεται. Ματώνει, αλλά ακόμα κι όταν χάνει συχνά γράφει ιστορία.

Αναστασία: Συμφωνώ. Στην περίπτωση του Αλέξανδρου και της Ασπασίας υπάρχει μια αγάπη χωρίς τύχη. Είναι τραγικά πρόσωπα.

Αλέξιος: Ακριβώς. Αυτήν την τραγικότητα προσπαθήσαμε να δείξουμε.

-Ποιο είναι το όραμά σας για το συγκεκριμένο έργο;
Αναστασία: Έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές και ελπίζουμε σύντομα να ανακοινώσουμε κάτι επίσημα.

Αλέξιος: Στόχος μας είναι να βρεθεί το πλαίσιο που θα αναδείξει ένα πολυπρόσωπο έργο στο μεγάλο κοινό.

© 2014 Αναστασία Βούλγαρη.

κατασκευη ιστοσελιδας - XTD